top of page

Otwarta grupa o pijawkach, dołącz do PIJAWKI.org

Publiczna·45 Członkowie

Czy testy na wykrywaczu kłamstw mogą w ogóle służyć jako dowód?

Ostatnio widziałem reportaż telewizyjny, w którym padło stwierdzenie, że badania wariograficzne mogą być coraz częściej wykorzystywane w sądach w Polsce. Zastanawia mnie, na ile to jest zgodne z prawnymi realiami. Czy rzeczywiście testy na wykrywaczu kłamstw mają status dowodu w postępowaniu sądowym, czy są jedynie poszlaką? Zawsze myślałem, że sąd opiera się na twardych, niezaprzeczalnych dowodach, a wariograf to narzędzie o ograniczonej mocy dowodowej. Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ten temat.

10 wyświetleń
Wesley Taylor
Wesley Taylor
04 cze

Tak, to prawda, że sprawdź wariograf sąd jest coraz częściej akceptowany jako dowód, choć z pewnymi zastrzeżeniami. Zgodnie z polskim prawem, badanie wariografem nie jest bezpośrednim dowodem winy lub niewinności, ale może służyć jako dowód poszlakowy lub pomocniczy w sprawach cywilnych i karnych. Warunkiem jest dobrowolność osoby badanej oraz przeprowadzenie testu przez certyfikowanego biegłego sądowego z zakresu psychofizjologii kłamstwa. Taka ekspertyza, jeśli spełnia wymogi formalne, może znacząco wpłynąć na przebieg sprawy sądowej. Jeśli chcesz, sprawdź dokładnie podstawy prawne, które regulują tę kwestię, a dowiesz się, że to narzędzie zyskuje na znaczeniu.

Członkowie

Sklep pijawki:

bottom of page