top of page

Otwarta grupa o pijawkach, dołącz do PIJAWKI.org

Publiczna·22 Członkowie

Albert Corokin
Witamy nowego użytkownika na stronie PIJAWKI.org

Nowy w PIJAWKI.org

Czy testy na wykrywaczu kłamstw mogą w ogóle służyć jako dowód?

Ostatnio widziałem reportaż telewizyjny, w którym padło stwierdzenie, że badania wariograficzne mogą być coraz częściej wykorzystywane w sądach w Polsce. Zastanawia mnie, na ile to jest zgodne z prawnymi realiami. Czy rzeczywiście testy na wykrywaczu kłamstw mają status dowodu w postępowaniu sądowym, czy są jedynie poszlaką? Zawsze myślałem, że sąd opiera się na twardych, niezaprzeczalnych dowodach, a wariograf to narzędzie o ograniczonej mocy dowodowej. Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ten temat.

4 wyświetlenia
Wesley Taylor
Wesley Taylor
przedwczoraj

Tak, to prawda, że sprawdź wariograf sąd jest coraz częściej akceptowany jako dowód, choć z pewnymi zastrzeżeniami. Zgodnie z polskim prawem, badanie wariografem nie jest bezpośrednim dowodem winy lub niewinności, ale może służyć jako dowód poszlakowy lub pomocniczy w sprawach cywilnych i karnych. Warunkiem jest dobrowolność osoby badanej oraz przeprowadzenie testu przez certyfikowanego biegłego sądowego z zakresu psychofizjologii kłamstwa. Taka ekspertyza, jeśli spełnia wymogi formalne, może znacząco wpłynąć na przebieg sprawy sądowej. Jeśli chcesz, sprawdź dokładnie podstawy prawne, które regulują tę kwestię, a dowiesz się, że to narzędzie zyskuje na znaczeniu.

Członkowie

Sklep pijawki:

bottom of page